Tapio Wirkkala, Jacksons Design, Berlin 2016

Introduktion till den finske formgivaren Tapio Wirkkala genom utställning på Jacksons Design i Berlin 2016.

Swedish Grace, Jacksons Design, Berlin 2014

Introduktion till epoken Swedish Grace genom utställningen med samma namn på Jacksons Design i Berlin 2014.

Poul Kjærholm, Jacksons Design, Berlin 2016

Introduktion till den danske formgivaren Poul Kjærholm genom utställning på Jacksons Design i Berlin 2016.

Nordisk Modernism, Jacksons Design, Berlin 2015

Introduktion till Nordisk Modernism genom utställning på Jacksons Design i Berlin 2015.

Konst, design- och antikskolan

Välkommen till Sveriges Konst- och Antikhandlareföreningens pedagogiska avdelning. Allt eftersom kommer  studiematerial att läggas upp som är fritt att ta del av.

Sveriges främsta experter, var och en inom sitt specialområde, delar med sig av sina kunskaper inom konst, antikviteter och design. Här kan du lära dig mer om stilhistoria, konsthistoriens olika epoker, märkningar, signaturer och tekniker genom att klicka på de olika rubrikerna.

Att höra antikhandlarna själva berätta om sina föremål är det bästa jag vet. Därför brukar jag alltid se till att lyssna på föredragen som anordnas i samband med antikmässorna.

Faktablad

Kortfattad introduktion till olika material, stilar och konsthistoriska begrepp.

Silverstämplar

Det svenska stämplingssystemet för silver har en lång historia. Systemet är metodiskt uppbyggt och talar om av vem, i vilken stad och vilket år föremålet är tillverkat. Det finns fyra grundstämplar: kontrollstämpeln, som garanterar silverhalten, mästarstämpeln, som slås av mästaren själv, stadsstämpeln, som slogs av...

Frågor & Svar

Våra experter svarar på vanliga frågor. Maila gärna in dina frågor och så publiceras de i mån av utrymme.

Varför ska man köpa svenskt silver?

Jan Ribbhagen, en av Sveriges främsta experter på silver och smycken.

Sidan uppdateras.

...

Vad betyder rölakan?

Rölakan, är slätvävda vävnader, ofta med förenklade mönster, och ursprungligen en gobelängteknik känd sedan vikingatiden och som fick en renässans i mitten på 1900-talet. Mattor vävda med rölakanstekniken har fördelen att se lika ut på båda sidor. Ofta är det endast konstnärssignaturen som avslöjar vad som är upp och ner.

Ordet rölakan kommer från fornsvenskan och betyder ’rygglakan’, vilket syftar på att de rikt mönstrade vävnaderna hängdes upp ovanför de väggfasta bänkarna i bondstugorna, som skydd mot drag. I södra Sverige användes de även till åkdynor och bordtäcken vid bröllop. Trots att rölakantekniken är mer än tusen år gammal dröjde det till 1900-talets början innan man började väva rölakanmattor. Rölakan vävs för hand och är både garn- och tidskrävande. Kännetecknande är de geometriska mönstren och de trappstegsformade gurerna.

...