Visningar, kurser och föredrag om konst, design och antikviteter under mässorna
Under de mässor som arrangeras av Sveriges Konst- och Antikhandlareförening finns det alltid olika erbjudanden och möjligheter till kunskapsinhämtning, fördjupning och förkovran. Förutom guidade visningar, föredrag av olika experter arrangeras också längre och speciellt skräddarsydda program.
Se separata program till olika mässor som publiceras vartefter.
Kurser & Föredrag
Information om kunskapsinhämtning och olika pedagogiska program.Frågor & Svar
Våra experter svarar på vanliga frågor. Maila gärna in dina frågor och så publiceras de i mån av utrymme.Varför ska man köpa svenskt silver?
Jan Ribbhagen, en av Sveriges främsta experter på silver och smycken.
Sidan uppdateras.
Vad betyder rölakan?
Rölakan, är slätvävda vävnader, ofta med förenklade mönster, och ursprungligen en gobelängteknik känd sedan vikingatiden och som fick en renässans i mitten på 1900-talet. Mattor vävda med rölakanstekniken har fördelen att se lika ut på båda sidor. Ofta är det endast konstnärssignaturen som avslöjar vad som är upp och ner.
Ordet rölakan kommer från fornsvenskan och betyder ’rygglakan’, vilket syftar på att de rikt mönstrade vävnaderna hängdes upp ovanför de väggfasta bänkarna i bondstugorna, som skydd mot drag. I södra Sverige användes de även till åkdynor och bordtäcken vid bröllop. Trots att rölakantekniken är mer än tusen år gammal dröjde det till 1900-talets början innan man började väva rölakanmattor. Rölakan vävs för hand och är både garn- och tidskrävande. Kännetecknande är de geometriska mönstren och de trappstegsformade gurerna.